Българските сабльорки - бронзови медалистки на Световното първенство в Пловдив

Снимка: БФ Фехтовка

Те спечелиха първи медал за българската женска фехтовка в отборна надпревара

Българският отбор в дисциплината  сабя при девойките спечели бронзовите медали на световното първенство по фехтовка за младежи, девойки, кадети и кадетки, което се провежда в Пловдив. Тимът в състав Калина Атанасова, Белослава Иванова, Ана Михайлова и Емма Нейкова, под ръководството на националния треньор Ивайло Воденов, стигна до третото място в конкуренцията на 28 отбора и написа нова страница в историята на българската фехтовка, като спечели първи медал за българската женска фехтовка в отборна надпревара на световни първенства.

Атанасова, Иванова, Михайлова и Нейкова влязоха в турнира под номер 8. В първия си двубой от елиминациите за място сред най-добрите осем българките победиха Румъния с 45:21. В следващата среща сабльорките ни се изправиха срещу поставените под номер 1 в схемата французойки и ги надиграха с 45:42, гарантирайки си място в топ 4. До последната смяна в двубоя българките изоставаха в резултата, но при 32:40 Емма Нейкова изведе България до успех с 45:42.

В срещата за място на финала българките отстъпиха пред тима на Италия с 18:45. В битката за бронзовите медали възпитаничките на Ивайло Воденов победиха Узбекистан с категоричното 45:33 и така стигнаха до най-големия успех в историята на България в отборните надпревари при девойките от шампионати на планетата.

При младежите на сабя българският тим в състав Виктор Филев, Христо Христов, Тодор Стойчев и Георги Златаров се класира на 10-о място от 36 участници. В първата среща от елиминациите за място сред най-добрите 16 фехтовачите ни победиха Хонконг с 45:38. Последва загуба от Япония с 33:45. В срещите за разпределение на местата от 9-о до 16-о, българите се наложиха над  Великобритания с 45:31, след това надделяха над Турция с 45:40 и отстъпиха пред Унгария с 27:45.

Днес световното първенство продължава с индивидуалната надпревара на младежи и девойки рапира, а в 14:00 часа гост на шампионата ще бъде  президентът Румен Радев. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK

//