Директорът на Четвърто ОУ-Благоевград, Илиян Чапкънов: Честит патронен празник!

Нашето училище е храм на мечтите и път за тяхното сбъдване в живота!

Уважаеми българи,

Скъпи колеги, родители и ученици,

Днес се навършват 135 г. от рождението на патрона на нашето училище Димчо Дебелянов.

На 28.3.1887 г. в семейството на Вельо Дебелянов и Цона Стойчева в  Копривщица се ражда шестото им поред дете, което впоследствие се оказва един от най-нежните, талантливи и любими поети в плеядата на българските творци.

Творчество му е богато на сюжети. Като символист, Димчо Дебелянов успява да съхрани българските традиции и като участник в Първата световна война пише и на военна тематика.

Колко много емоционалност и изобличаване на обществените недъзи лъха от неговите поеми, елегии, разкази и стихове, както и от сонета му. Кой ли не се е възхищавал на строфите му ”„Аз искам да те помня все така…”

Дебелянов се вдъхновява от творчеството на Яворов, Славейков, на Багряна и на Атанас Далчев, така че спокойно може да се подреди до тях.

Нашето иновативно училище всекидневно се стреми по примерите на Дебелянов, които оказват особено въздействие върху нашите ученици, да ги възпитаваме в родолюбие, патриотизъм и достойнство чрез нашите проекти, уроци и разнообразни други форми на въздействие.

Ние сме иновативно училище, което носи славното име на Димчо Дебелянов, и сме храм на мечтите и път за тяхното сбъдване в живота!

 

Илиян Чапкънов

Директор на Четвърто ОУ „Димчо Дебелянов”, гр. Благоевград

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK

//