Директорът на НУ-Разлог, Костадин Кулин: Честит патронен празник!

Снимка: Infomreja.bg

Нека опазим духовността на България!

Скъпи колеги, родители и вие, наши ученици,

Днес, на 11май, ние отбелязваме патронния празник на нашето училище и се прекланяме пред делото на двамата български равноапостоли и просветители - братята Кирил и Методий.

Писмените извори на историята говорят, че идеята за този уникален празник, а именно датата 11 май 1951 г., се заражда в гр. Пловдив, когато българският писател и езиковед Найден Геров организира за първи път това честване в името на двамата братя Кирил и Методий.

11 май се почита и като църковен празник и започва да се отбелязва в храмовете. В 1857 г. в българската църква „Св. Стефан“ в Цариград Йоаким Груев  произнася запомняща се реч за делото на двамата светци. Впоследствие заразително празникът се отбелязва и в Скопие през 1962 г., след това в Русия се чества в най-северната точка в Мурманск, където има паметник на Кирил и Методий. Инициатор за отбелязването е мурманският писател Виталий Маслов.

Примерът им е последван за честване още в Република Северна Македония, в Чехия и други страни.

11 май е ден за радост и веселие, с много песни, цветя и виене на венци. Всичко това трябва да го знае нашето подрастващо поколение и никога да не допуска подмяна на родната ни история.

В чест на нашия празник на всички дейци на просветата и културата, както и на моите колеги и ученици, пожелавам да опазим чист нашия свят роден език, да опазим духовността на България!

 

Костадин Кулин

Директор на НУ „Св. Св. Кирил и Методи”, гр. Разлог

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK

//