ДТ „Никола Вапцаров“ с национално турне и три премиери

„Портретът на Дориан Грей“ по Оскар Уайлд, адаптация Джон О‘Конър и Мерлин Холанд, реж. Стайко Мурджев, снимки: ДТ „Никола Вапцаров“

Програмата на театъра до края на сезона

Драматичен театър „Никола Вапцаров“ - Благоевград, е подготвил изключително интересна и наситена със събития програма до края на театралния сезон.

Още в края на този месец най-гледаният спектакъл на театъра в последните години - „Портретът на Дориан Грей“ по Оскар Уайд, режисьор Стайко Мурджев, тръгва на национално турне в София, Пловдив, Бургас, Търговище, Шумен, Габрово и Ловеч. Номинираното за три награди Икар и награда Аскеер, представление се радва на огромен интерес от страна на публиката и се очаква турнето да продължи в още градове преди лятото.

През март се очаква в театъра в Благоевград да кипят активни репетиции на спектакъла „Заровеното дете“ от Сам Шепърд, който ще бъде първата професионална изява на четирима млади творци - режисьора Николай Йорданов, костюмографа Сияна Пейчинова, хореграфа Емилия Тончева и театроведа Румяна Моллова. Проектът е финансиран по програма „Дебюти“ на Национален фонд „Култура“ и Фондация „Лъчезар Цоцорков“ и е пилотен за театъра, който има намерение ежегодно да дава възможност за изява на дебютиращи млади професионалисти. Премиерата на „Заровеното дете“ се очаква през м. май.

През май ще бъде и дългоочакваната премиера на „Съмнение“ от Джон Патрик Шанли. Почитателите на театралното изкуство знаят, че режисьорът Стайко Мурджев започна репетиции на световноизвестния шедьовър на американския драматург в края на миналата година, но поради технически причини се наложи изместването на премиерните представления. Звездният актьорски състав, в който участват Калин Врачански, Станка Калчева, Радена Вълканова и Мариана Бонева ще продължи репетиции в Благоевград през м. май и премиерата се очаква в края на същия месец.

През май стартира и един изключително интересен театрален проект на режисьора Неда Соколовска - „Забелязано в Благоевград“ - поредица от пърформанси по документални материали и интервюта на граждани по теми, които силно ги вълнуват - градска среда, култура, живота в Благоевград и т.н. Премиерните представления ще бъдат в различни точки на града, а Община Благоевград е дала съгласието и подкрепата си за осъществяването на проекта, който също е финансиран от Национален фонд „Култура“.

Амбициозната програма на театъра показва за пореден път иновативните посоки на развитие на младия му екип и се очаква новият му репертоар да затвърди мястото на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ на културната карта.

 

Калин Врачански по време на репетициите на „Съмнение“ от Джон Патрик Шанли, реж. Стайко Мурджев

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK

//