Иракският парламент криминализира еднополовите връзки със закон

Снимка: iStock

Присъдата е от 10 до 15 години затвор

Иракският парламент снощи прие закон, който криминализира еднополовите връзки и предвижда максимална присъда от 15 години затвор, предаде Ройтерс. 

Според законодателния орган целта е да се защитят религиозните ценности, но законът бе осъден от правозащитниците и бе наречен най-новата атака срещу ЛГБТ общността в Ирак.

Законът има за цел да "защити иракското общество от моралната поквара и призивите към хомосексуализъм, които завладяха света", става ясно от копие на закона, видяно от Ройтерс.

Той получи подкрепа основно от консервативните мюсюлмански шиитски партии, които формират най-голямата коалиция в парламента на страната, чието население изповядва предимно исляма.

Законът за борба с проституцията и хомосексуализма забранява еднополовите връзки и предвижда най-малко 10 или най-много 15 години затвор за подобни актове, както и най-малко седем години затвор за всеки, който насърчава хомосексуализма или проституцията.

Той също така предвижда между една и три години затвор за всеки, който променя "биологичния си пол" или умишлено се облича по женствен начин.

Първоначално законопроектът предвиждаше смъртно наказание за еднополови сексуални актове, но след силна съпротива от страна на САЩ и европейските страни беше изменен, преди да бъде приет, посочва Ройтерс.

До снощи еднополовите сексуални актове не бяха изрично криминализирани в Ирак, въпреки че недостатъчно конкретно дефинирани клаузи за морал в наказателния кодекс бяха използвани за посегателства срещу ЛГБТ общността, а нейни членове също така бяха убивани от въоръжени групи и отделни лица. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK

//