Иван Кадев: Направих нужното за Банско! Оттеглям се и желая успех на моя заместник

Снимка: Infomreja.bg

В интервю той сподели своите надежди за приемственост на добрите и успешни практики

Кметът на Банско приключва 4-годишния си мандат удовлетворен, спокоен и с мъдър избор за наследник на поста.

Иван Кадев има инженерно, педагогическо и юридическо образование. Бивш учител и директор на училище в Банско. Работил е в МВР и ДАНС (1993-2013). Секретар и кмет на Община Банско (от 2019).

В интервю той сподели своите надежди за приемственост на добрите и успешни практики, развивани в Общината. Кадев направи и кратка равносметка за постигнатото през последния мандат:

Господин Кадев, в навечерието на местните избори каква е оценката Ви за постигнатото в община Банско?

Остават броени седмици до края на един четиригодишен период, който ще заеме особено място в летописа на община Банско. Искрено се надявам, че съгражданите ми могат обективно да оценят постигнатото през това време, което с няколко определения може да бъде описано като необичайно, трудно, предизвикателно и непредсказуемо. Поставени бяхме пред изпитания, непознати досега, които следваха едно след друго и дори се наслагваха. Те бяха тест, който аз и моят екип, с подкрепата на съгражданите ми, мога да кажа, че издържахме успешно. В моята скала на ценностите грижата за хората е най-високо. Затова на първо място ще посоча успехите в базовите и не търпящи компромис задачи – социални дейности, образование и здравеопазване.

Заедно с екипа ми стабилизирахме финансовото състояние на Общината, преминахме през карантината на Банско и ограниченията заради епидемията, успяхме да преведем общинската икономика през изпитанията на парализиране и възстановяване, посрещнахме предизвикателствата на бежанската вълна, преодоляхме проблемите от многобройните промени в централната власт и липсата на навреме и редовно приет държавен бюджет почти до края на  две последователни години, заедно търсихме решения на проблемите, свързани с повишаване на цените на енергоносителите и инфлацията. На фона на всичко това успяхме да изпълним една доста добра инвестиционна програма.

За всеки град и особено за курортните, каквито са Банско и Добринище, критично важна е градската инфраструктура. Затова и голяма част от нашите усилия са  насочени към нея. Напълно завършена е околовръстната дъга на Банско, изцяло реновирани са улиците „Тодор Каблешков“ и „Глазне“, както и много улици във всички квартали в град Банско, град Добринище и останалите селища от общината, обособиха се нови паркинги, подобрена бе уличната мрежа в т.н. промишлени зони, където нищо не е правено повече от 30 години. Ремонтните работи по уличната мрежа продължават и в момента. С много добри темпове се работи и  по реконструкцията на пътя Банско-х.Вихрен. Изпълнихме редица проекти по енергийна ефективност на административни сгради, в т.ч. Поликлиниката в град Банско и Здравния дом в гр. Добринище, поставихме соларни панели на сградата  на Общинска администрация, изградихме детски и спортни площадки. В процес на изпълнение са проекти за музей на планината, за смяна на уличното осветление в град Банско и доставка на модерна подвижна сцена.

Успоредно с това са разработени и подготвени редица проекти, които ще бъдат реализирани в следващия управленски мандат - за рехабилитация на улиците „Захари Стоянов“, „Солун“ и етап от ул.“Пирин“ в град Банско, улици „Гарата“, „Иван Козарев“ и „Търговска“ в Добринище, както и за ремонт на по-малки улици в Банско и Добринище; обособяване на зелени площи по протежение на ул.“Иконом Чучулайн“ покрай река Глазне и благоустрояване на градския парк; изграждане на велоалеи – от Добринище до Банско през местността „Свети Никола“ и от Банско до м.Бетоловото в Разложкото землище; изграждане на Дом на покойника в гробищния парк; усвояване на пространството в бившата казарма за спортна и развлекателна инфраструктура; доизграждане на разделна канализация за дъждовни и битови води.

Горд съм с богатия културен календар на общината, който утвърждава Банско и Добринище като целогодишни туристически дестинации. Без преувеличение мога да кажа, че културната и спортна програма като нашите не са по силите и възможностите дори на областни центрове. С удоволствие отбелязвам, че през всички години сме работили много добре с концесионера на ски – зона „Юлен“.

Постигнатото ми дава удовлетворение. Постигнах основната цел, която си бях поставил преди четири години – да върна добрия тон и нормалните отношения в местната власт. Решението ми да се кандидатирам тогава се дължеше и на факта, че Банско имаше нужда от едно успокояване на страстите, от намаляване на партийно-политическото противопоставяне. Радвам се, че през тези толкова трудни и сложни четири години, съумях да запазя взаимното уважение и зачитане както в екипа ми, така и със съгражданите ми. В края на мандат 2019-2023 екипът ми, съставен от представители на различни политически сили в Банско, е в толкова добри отношения, колкото и в началото.

Оттеглям се от прякото участие в местната власт с чувство на изпълнен дълг, с гордост от постигнатото през тези сложни и необичайни четири години, каквито не е имал нито един управленец, не само на община Банско, но и в много по-широк мащаб.

Оставям Общината на следващия кмет и неговия екип в много добро състояние – финансово, икономическо и социално. Бих казал, че я оставям и в добро политическо състояние, защото всички сме свидетели на коректното поведение на различните партийни структури и липсата на напрежение сред обществото. Това е резултат от градивната и амбициозна общинска политика през моя мандат, когато имаше чуваемост в понякога трудни и тежки разговори, имаше респект към различното мнение и имаше чисто човешко уважение в отношенията.

Вярвам, че тази толерантна и добронамерена среда ще бъде запазена, защото тя дава резултати в полза на хората. Община Банско заслужава това, за да продължи развитието си на още по-високо ниво. И искрено го желая. „Има време за всяко нещо и срок за всяка работа под небето“, казва Библията. Смятам, че свърших каквото трябва за тези четири години. Занапред ще помагам, според възможностите си, когато това е нужно.

Имате ли фаворит сред кандидатите?

Смятам, че Стойчо Баненски, който беше в моя екип, има визия, сили и упоритост, за да води Община Банско по най – добрия път за развитие. Затова, без колебание, ще го подкрепя и се надявам да оправдае моите очаквания.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK

//