Кой колко прати за изборите? ПП-ДБ с над 1,6 млн. правиха кампания

Снимка: Infomreja.bg

Сметната палата изнесе данни за разходените средства

Сметната палата публикува отчетите за приходите, разходите и поетите задължения за плащане във връзка с предизборната кампания за изборите за общински съветници и за кметове на 29 октомври 2023.

Коалиция ПП-ДБ е провела най-скъпата кампания на отминалите местни избори. Общият размер на финансирането е над 1 686 000 лева.

Собствените средства са над 1 млн., близо 359 хил. лв. са дарения от физически лица, а почти 304 хил. лв. са дошли от самите кандидати. ПП-ДБ са похарчили и най-много за медийни услуги – 815 хил. лв. Те са и единствените, които са посочили, че са платили за социологически проучвания – 65 хил. лв.

След тях се нарежда ГЕРБ с над 1 377 000 лв. - всички средства са дошли от държавната субсидия. Близо 680 хил. лв. са вложени за медийна реклама. 500 лв. са платени за консултантски услуги.

На трето място по стойност на кампанията се нареждат "Възраждане". Тяхната кампания е струвала 946 хил. лв., като 828 хил. идват от държавната субсидия, а 52 хил. – от дарения. И те са вложили повече от половината от тези средства за реклама в медиите – почти 542 хил. лв.

За консултантски услуги е платила и "Има такъв народ" – 250 лв. В тяхната кампания са вложени малко над 224 хил. лв., като 4 хил. са дошли от членски внос. За медийни услуги са платени 150 хил. лв.

ДПС е разходило 670 хил. лв, изцяло собствени средства – от държавната субсидия и членски внос. Не са получавали дарения, а за медийни услуги са платили 350 хил. лв.

"БСП за България" са вложили 412 хил. лв., половината от тях са отишли за реклама и участия в медиите. Получили са дарения в размер на почти 36 хил. лв.

В законовия срок са подали отчетите си 634 участници в изборите,  а след законовия срок – шестима участници.

Не са подали отчети 8 участници в изборите.

Отчетите на участниците в изборите са публикувани в Единния регистър по Изборния кодекс (ЕРИК). След като се влезе в ЕРИК, се кликва на линка „2023 - Избори за общински съветници и за кметове на 29 октомври 2023 г.“, а след това на бутона „Отчети“. Избира се участник в изборите, регистриран в ЦИК или в ОИК, за да бъде изтеглен неговият отчет. При участниците, регистрирани в ОИК, е необходимо първоначално да бъде избрана община от падащото меню. 

В съответствие с изискванията на Изборния кодекс Сметната палата публикува и информацията, която са предоставили доставчиците на медийни услуги, социологическите и рекламни агенции, както и агенциите за осъществяване на връзки с обществеността, за предоставените от тях услуги на участниците в изборите. (В раздел „Контрол избори“, „Отчитане на предизборната кампания“, „За доставчици на услуги“).

Сметната палата започна два одита за съответствие на декларираните приходи и извършените разходи във връзка с предизборната кампания на участниците в изборите за общински съветници и за кметове на 29 октомври 2023 г.  в случаите, когато са над 1000 лв. В единия одит ще се проверяват участниците в изборите – партии и коалиции от партии, а при другия – местни коалиции и инициативни комитети.

Обобщени данни за извършените дарения и предоставените средства от участниците в изборите според Единния регистър по Изборния кодекс:

Общ брой на направените дарения от физически лица:  1154

Общ размер на направените парични дарения:   2 304 770.73 лв. 

Обща стойност на направените непарични дарения:  43 965.64 лв.

Общ брой на предоставените средства от кандидати и членове на инициативни комитети: 1864

Общ размер на предоставените парични средства: 2 088 632.69 лв.

Обща стойност на предоставените непарични средства: 486 102.05 лв.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK

//