Корени от Благоевград: Венелин Трошанов откровено - за дървото на живота и властта

Снимка: Infomreja.bg

Пред ИНФОМРЕЖА говори Венелин Трошанов – вчера зам.-кмет, днес – гражданин

Пред ИНФОМРЕЖА говори Венелин Трошанов – вчера зам.-кмет, днес – гражданин с надежда и план

Инж. Венелин Трошанов е на 34 години, родом от Благоевград. Няма да го видите в „жълтите издания“, нито да чуете клюки за него.  

Завършил висшето си образование във Университета по архитектура, строителство и геодезия /2008-2014 г./, специалност "Строителство на сгради и съоръжения".

Трето поколение благоевградчанин и трето поколение строителен инженер. И днес това прави – строи, изгражда, надгражда…

Венелин Трошанов от първо лице – откровено за родния му град:

„От тоя град нищо не става“, „Тук нищо не се случва“, „Няма работа“, „На дъното сме“. Господин Трошанов, току-що Ви цитирах познати фрази, които се чуват от устите на жители през последните 10 години. Можете ли да отгатнете за кой град става въпрос?

Много градове в България са класифицирани така, но предполагам, че става дума за Благоевград.

Защо се стигна до тук и кое е това тук. Къде Вие регистрирате Благоевград по скалата на населените места в страната по критерия на безработица, развитие – било то откъм инвестиции, спорт, култура, здравеопазване, образование?

Благоевград, за мое огромно съжаление, се намира в изключително дълбок колабс относно изброените сфери, а и не само. Всичко това е следствие от лошо управление и липса на стратегическо мислене и политика. Всичко е взаимосвързано.

Голямата безработица, регистрирана на територията на града, е продиктувана от липсата на инвестиции, липсата на работещи предприятия, липсата на адекватни условия за развитие на всяко едно бизнес намерение и проект. Хората и останалия работещ бизнес в града, бих казал, оцеляват. Да не говорим за инфлацията, друг изключително важен проблем.

Липсата на инвестиции е породена от липсата на адекватни условия, тежки административни /непрозрачни/ процедури, довеждаща пътна инфраструктура, като цяло занемарена инфраструктура, отсъствието на обособена индустриална зона и прочее.

Лошото здравеопазване е национален проблем, а в провинцията хората се сблъскват с още по-тежката действителсност – липса на специалисти, липса на персонал, лоша материална база, липса и недостиг на определени лекарства, липса на денонощни аптеки /отскоро са на ротационен принцип/, да не говорим за медицинско обслужванепрез почивни и празнични дни.

Тема, която е от изключителна важност. Тук говорим за нашите деца, бъдещето на държавата. Образователната ни система не страда от липса на учители, кадри. Стартовата заплата на един млад учител е грубо около 1 200 лв. Наблюдаваме голям поток от педагози във Висшите учебни заведения. За мен един от проблемите в образованието е редуцирания учебен материал, също така учениците имат проблеми при възприемането и възпроизвеждането на учебния материал. Не разбирането на материала. Друг въпрос е неговата редуцираност, изкривяване на факти и премахване на емблематични произведения. Друг проблем е взаимоотношенията учител-родител. Прекомерната намеса в учителския- преподавателския подход, менторство, лобиране и натиск от страна на родителя.  Днешните учители работят под силен стрес и натиск. Разбира се понякога има причина родителите да следят толкова бдително и мнително обучителния процес. Свидетели сме на различни случки в училищата – всичко породено от  агресия и липса на търпение. Това е следствие от прекомерната употреба на интернет, телефони, социални мрежи, бърз достъп до информация, която не винаги е достоверна. Така наречените проблеми на съвременното информационно консуматорско общество.

Относно сектор култура, Благоевград може да се "похвали", че допринася за обогатяването и уплътняването на свободното време на гражданите си. Наблюдаваме едни вяли, предимно протоколни събития, липса на цялостна визия и стратегия за развитие на културата, афинитет към определен жанр в изкуството. Бих казал още, че културата в Благоевград е обърната към ,,пазара“ – не само търсеща печалба, в което няма лошо, но и принизена към масовия, лишен от естетика вкус. Културата възпитава, възвисява, тя не обслужва интереси и вкусове, тя води, не следва.

Културата е начин на живот и средство за общуване, т.е. на свързване на хората в една общност. Общността се формира от множество фактори, най-важните от които са социално-икономическата и политическата система, начинът на производство и разпределение на културните блага, достъпът до култура, отношенията между хората.

Аз не виждам посока и цел, наблюдавам хаотичност и сприхавост в културния календар на Благоевград.

Спортът в Благоевград, е съсредоточен върху ,,развитието“ на един определен вид спорт – футбола. А всъщност видяхме и отношението към ФК ,,Пирин“ и детско-юношеската школа. С това спирам!

Няма стратегия, няма развитие!

Аз нагазих в дълбокото от самото начало, ала имам право, тъй като Вашето име се носи етикета „бивш заместник-кмет по строителството“. Такъв бяхте по времето на мандата на г-н Томов. Какво дадохте на общината от тази си позиция?

Дадох всичко, на което съм способен - енергията си, времето си, експертизата си, всичко, с което мога да допринеса за подобряването на сектор "строителство". Положих доста усилия да подобря комуникацията между община и граждани, да улесня процедурите, сроковете. Всичко в интерес на гражданите и работния процес.

Г-н Трошанов, Вашата личност обаче има корени, за които кореняците – благоевградчани, със сигурност знаят. Кой сте Вие преди онзи „етикет“?

Аз съм трето поколение благоевградчанин. От скромно семейство. Майка ми е Илинка Митева, по образование строителен инженер. Баща ми също е строителен инженер – Ефтим Трошанов. Дядо ми е Янчо Митев, строителен инженер.

Говорейки за корени, отново ще „стрелям направо“, не сте известен, не сте сред „топ 10“ разпознаваеми личности в обществения живот – известен със скандали, с преминаване от партия в партия или като личност, стояла на бюро и раздавала безброй команди. Ако на дневен ред в предизборната кампания излезе такава кандидатура – на такъв човек, или самият Вие сте от тази позиция, то как хората да Ви се доверят. Защо Вие „няма да крадете“ и „няма да лъжете“? Как една община се управлява с честност? Има ли такова животно изобщо?

Изключително много се радвам, че името ми не е свързано със скандали, което автоматично ме прави неразпознаваем за голяма част от съгражданите ми. В сферата, която работя съм разпознаваем. За мен това е важно. Относно партийната ми принадлежност- никога не съм бил партиен, камо ли да сменям партии. Това е въпрос на хигиена. За мен изначално човекът е устроен да създава и променя света, не партията. Много хора прибягват до партии, за да разполагат с твърд електорат и сигурност. Всеки един от нас, бидейки убеден във възможностите, целите, идеите и качествата си, може да поведе след себе си хора, последователи, съмишленици. Не е ли това най-важното? Хората да имат свобода на избора? Свобода в избора на принадлежност? Мнение?

Отнемайки това изконно тяхно право, манипулирайки и използвайки ги, води до обезличаване и потъпкване на правата им, отнемане правото да имат просперитет, благополучие, правото да имат бъдеще, да изискват, да бъдат коректив. За мен личностите създават и повеждат обществото. Крайно време е Благоевград да бъде поведен от честен и правдив човек, който има безкористно отношение и цели, човек , който да постави обществения пред личния интерес. Останаха ли такива хора? Останаха! В Благоевград има хора, които останаха, остават и ще продължат да стоят, защото вярват, че града заслужава добро и справедливо управление. Ние, благоевградчани, искаме добро и сигурно бъдеще за нас и децата ни. Стига сме вярвали на обещания! Откъде ли не дойдоха хора, за да се учат как се управлява. Но те нямат отношението към Благоевград, нямат каузата, защото идват и си отиват, и след тях потоп и пепел. Политиката се прави със сърце и на чисто.

Г-н Трошанов, искам да Ви попитам за т. нар. приемственост между кметските екипи – унаследените проекти, има ли такива, продължени и завършени ли са, Вашето наследство от екипа Томов към екипа Стоянов, продължи ли завещаното? Новите проекти, на които заложи новото управление? Защо вече няколко кметски мандата новините са едни и същи, програмите на кметовете са сходни?

Когато инж. Томов спечели изборите и ме покани в неговия екип, ние наследихме няколко проекта от екипа Камбитов, повечето от тях ги завършихме. Когато един проект е добър за града, той би следвало да бъде продължен и завършен. Това направихме ние, продължихме почти всички проекти, но имаше и такива, които са с по-дълъг срок на изпълнение, които трябваше да бъдат завършени при екипа Стоянов.

Има много други проекти, които екипа Томов започна, но останаха да се довършват от екипа на Илко Стоянов.

Смело мога да кажа, че не виждам никаква приемственост, сговорчивост, напротив, отричане, отхвърляне, стопиране, оправдаване и прочее.

Един от проектите, който най-много ме притеснява е завършването на анаеробната инсталация.Това е един огромен проект, стартирал по времето на екипа Камбитов, продължен по наше време и трябваше да бъде завършен по времето на екипа Стоянов. Проектът е на стойност 36 млн. лева. През месец април 2021 г. ние започнахме строителството, което трябваше да продължи 2 години, т.е. да се завърши от Илко Стоянов. Крайният срок за завършване на обекта е декември 2023 г. Сроковете за завършване на проекта са изключително кратки и финансовите санкции за общината ще бъдат огромни. Финансовите корекции, наложени поради неспазване и не завършване в срок ще бъдат огромни за бюджета на община Благоевград.

Другият проект, който ние оставихме за довършване от екипа Стоянов, е срутището по пътя за Баччиново. Това е проект, който с постановление на Министерски съвет, на община Благоевград бяха отпуснати почти 5 млн. лева. Изготвихме техническа експертиза, идеен проект, проведохме обществена поръчка.

По времето на Илко Стоянов се избра изпълнител и вече две години аз не виждам да се случва нещо по този проект.

А самия проект е от изключително значение, защото опасността от активиране на срутището е голяма.

Предвид естественото състояние на откосите, а именно нарушеност на скалите и възможност от последващи обрушвания и срутвания на скални маси върху пътното платно за движение, следва да се предприемат необходимите действия по обезопасяване на скалните откоси, за което е необходимо да се изпълнят детайлни проучвателно-проектантски работи, които да докажат причините за възникналия дестабилизационен процес и да бъдат предложени конкретни мерки за трайното укрепване и обезопасяване на скатовете, както и надеждно отвеждане на водите от откосите и пътно платно. Срокът за проектиране беше 30 дни, а самото изпълнение не повече от 120 дни, от момента на поръчката минаха повече от 2 години. Ако проектът не бъде изпълнен в срок, отново ще кажа, Общината ще трябва да връща отпусната от Министерски съвет сума, в размер на 5 млн. лева.

Друг проект, който завещахме на екипа Стоянов е ремонт на Камерна опера- Благоевград и НЧ ,,Никола Вапцаров-1866“ Благоевград. Пак с постановление на Министерски съвет бяха отпуснати малко над 1 млн. лева за ремонтни дейности. Срокът за изпълнение е изключително кратък, до края на 2023 година, а все още нищо не е започнато. Проведе се обществена поръчка от екипа Стоянов, след това се спря. Като цяло с лека ръка се отхвърлят проекти необходими за Благоевград, за гражданите.

Тази емблематична сграда се нуждае от ремонт, поради нейната неизползваемост в зимния сезон, липсата на техническо оборудване, неработеща механизация на сцената, неработещи чиги и т.н.

Друг проект, наследство от екипа Томов е за три детски градини, пристройка на 7 СУ ,,Кузман Шапкарев“ Благоевград, но и там нищо не виждаме да се случва. Отговорът на Илко Стоянов, е че местата за детските градини са неподходящи, но за две години тези места нито се промениха, нито се започна нещо градивно в тази посока. Знаем проблемът с местата по детските градини и вместо да вдигаме броят на децата в групите, би следвало да създадем условия и да работим в тази посока.

Друг проект, който завещахме на екипа Стоянов е улица ,,Промишелна“. По сметки на екипа Томов, проекта беше с прогнозна стойност около 2 400 000 лв. без ДДС, което е 2 880 000лв. с ДДС. Но, екипа на Стоянов направи препроектиране на обекта и

вероятно препроектирането на обекта наложи драстично увеличение на сумата, възлизаща на 7 513 068,54 лв. с ДДС.

Друг проект, който оставихме в наследство на екипа Стоянов, важен за Благоевград и благоевградчани, е проект за индустриална зона, на достъпно място. И този проект бе захвърлен с лека ръка и направен нов проект за индустриална зона от екипа Стоянов. Новия проект е на изключително лошо място, далеч от всякаква инфраструктура. Това ще оскъпи неговото изпълнение изключително много.

Друг проект, който остави екипа Томов за довършване от екипа Стоянов, са 11-е улици, за които изтеглихме кредит, защото състоянието, в което се намират, изисква неотложни действия. Но виждаме, че само част от тях се работят, друга голяма част от улиците не са започвани въобще, голяма част от тях са индексирани, с оглед на това забавяне от екипа Стоянов, което е във вреда на всички данъкоплатци. Всичко това е в ощърб на благоевградчани.

От какво се нуждае Благоевград според Вас?

Най-вече от мисъл и последователност, от правилна политика, правилна стратегия, правилна подредба на приоритетите за града, по важност, по спешност, по неотложност.

Нуждаем се от добра бизнес среда, но за да я имаме, се нуждаем от добра инфраструктура, индустриална зона, олекотени процедури за бизнеса. Общината не трябва да пречи на бизнеса, напротив, трябва да съдейства с каквото може, за да се развива.

Когато направиш благоприятна среда в града, тогава всеки ще дойде да инвестира. Вдигнем ли жизнения стандарт на живот в града, ще се променят много неща. Благоевград разполага с много природни дадености, например минералната вода! Ние вече толкова години не можем да я употребим, да я ,,хванем“ казано на жаргон, да я каптираме, за да можем да я разпределим и употребим правилно. Вода има за всички. Имаме всички предпоставки Благоевград да развива балнеологичен и спа туризъм.

Друго, от което се нуждае Благоевград е инфраструктура, също така нова ВиК инфраструктура, която е под всякаква критика. В строителството всичко започва отдолу нагоре. Недопустимо е в 21 век, в града да има шест дерета, преминаваща река, а цялата дъждовна вода да е по улиците на Благоевград. И това не струва толкова много пари, да се направи една отделна дъждовна канализация, отделна от битовата канализация. И това е едно от нещата, които бях заложил в Плана за Интегрирано развитие на Община Благоевград, докато бях зам.-кмет по строителството. Това са едни изключително малки и важни стъпки, които ще подобрят качеството на живот на гражданите.

Какво Ви тежи като гражданин? Какво Вас Ви мъчи като човек, ходещ по улиците на града и движейки се по пътищата към селата? Имате ли най-голяма болка за НЕслучването на нещо в Благоевград?

Обезлюдяването на града, липсата на млади хора, просещи хора, празни улици… Недопустимо е в 21 век независимо село или град да има режим на водата, да няма канализация, да няма електро захранване, да няма път.

Тези проблеми довеждат до обезлюдяване не само на села, но и на градове. Как Благоевград стана от един от най-добрите градове за живеене през 2009г., последен във всичко? Защо допуснахме това да се случи? С какво са виновни бабата и дядото от дадено село, че искат вода и ток, да искат път, да имат редовно хляб в смесения магазин, дори и в лоши метеорологични условия? Ето те са гласували, независимо за кой, дали са своя вот с надеждата да имат елементарни човешки условия, и ето тук идва развръзката! Този, за който са гласували ги е излъгал, дал е обещания, чието изпълнение е много далеч от неговите приоритети. Той има 4 години, за да оправи себе си, не бабата и дядото. Те ще почакат, до следващите 4 години и така се заформя политически лабиринт, от който няма изход, има кончина за селото, за града…

Г-н Трошанов, през изминалите години на благоевградчани им се стовариха няколко парламентарни избори, едни президентски, едни предсрочни кметски, придружени с балотаж. Идва октомври, отвращението в национален план към „упражняването на вота“ е равносилно на отвращението към политиците. Защо така? Къде сгрешиха хората „горе“, както и всички на ръководни длъжности?

Упражняване правото на вот е легалният и мирен начин хората да кажат ,,Стоп! Твоето време свърши!“. Народът е изморен от избори, но това е и похватът на властимащите, това е пътят на самозачеркването и самоизключването, отказа на личността да упражни правото си на вот, водена от мисълта, че действителността не ще се промени и промяната е една илюзия и химера.  Но ние имаме своето право на мнение , право на глас, дори на вик! Не трябва да се отказваме. Грешките на управляващите са много, но ще го повторя  отново – липсва изначалното – човекът, народа, нацията в целия политически пейзаж. А именно суверена може да промени всичко!

Искам тук да коментирам нещо – кметовете са хората, които обещават много, оправдават се за несвършеното, определят се като хора от и

сред народа, а не излизат по града дори на разходка. Много работа ли им се струпва или очите им са широко затворени?

Кметът има много работа, отделен е въпросът дали я върши! Липсата на диалог между кмет и граждани е до болка позната.

В един от въпросите си Ви попитах за работата Ви в Общината, искам да допълня нещо сега – защо всеки ръководител на този пост сменя екипа си и после нашите заглавия съдържат думата „чистка“? „Нашите хора“ гаранция за дълготрайност на поста ли са?

Нормално е всеки кмет да избере или подбере своя екип. Подмяната на администрацията обикновено е свързана с реваншистки отношения, разбира се и несправяне на служителя с работата. Но повечето кметове се водят от числеността, не от експертността на администрацията. Голяма администрация- повече гласове, но това не дава онова от първостепенна важност качество експертност, справяне с работата, отдаденост и най-вече отговорност. Дълготрайността я определя народа, не администрацията. Лошото е, че нито един управляващ не си дава сметка за това.

В завършек – г-н Трошанов, какво е Благоевград  - в едно изречение?

Благоевград е кауза!

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK

//