ПМГ "Яне Сандански" в Гоце Делчев чества своя патронен празник

Снимка: Infomreja.bg

Ръководство, учители и ученици са горди с постигнатото

Най-старото средно учебно заведение в Гоце Делчев – ПМГ „Яне Сандански“, днес чества своя патронен празник. В 103-годишната си история това учебно заведение винаги е било за пример със сериозното си отношение към книжовността и знанието. Затова в своето слово директорът на училището Елка Божикова го нарече „духовното огнище в Неврокоп“.

„Пазим добрите традиции, които са нашите корени, но сме отворени към промените и нововъведенията в света“, продължи директорът, като очерта накратко съвременния облик на училището, в което дигиталните технологии се използват смислено и чрез проектни задачи се решават реални проблеми.

Госпожа Божикова пожела на учителите „себеотдаване, търпение, отговорност по пътя на будителското дело в името на бъдещето на България“, а на учениците – да ценят знанието, да мечтаят, да се борят, да вярват, да обичат… Обръщайки се към дванадесетокласниците, тя им заръча да носят в сърцата си топлите спомени от гимназията, да успяват и да израснат като истински българи. Пожеланието, отправено към родителите съмишленици, гласеше: „Заедно да успяваме в името на децата ни!“

В знак на признателност и благодарност към председателите и членовете на Управителните съвети на Училищните настоятелства, подкрепяли гимназията през годините, госпожа Божикова им връчи специално изработени плакети. С внимание бяха удостоени и настоящите партньори от Управителния съвет на Училищното настоятелство. За своята отзивчивост те получиха почетни значки.

Признателност са заслужили и членовете на първия Обществен съвет към гимназията, създаден през 2016 година. За добрите си дела те бяха наградени с плакети. Техния пример следват членовете на настоящия Обществен съвет, поради което те бяха отличени с почетни значки.

Много бяха отличията, получени от преподаватели в училището. Най-високото от тях – Почетния знак за висок професионализъм, новаторски дух  и издигане престижа на ПМГ „Яне Сандански“, получи заместник – директора по учебната дейност Донка Пиргова и преподавателите Силвия Мегданова, Екатерина Тодорова и Мария Панева.

Почетна значка за съществен принос  и постигнати високи резултати в учебно – възпитателната дейност получиха учителите: Любка Харизанова, Гергана Иванова, Румен Джинев, Андон Калайджиев и Александър Халачев. Наградени бяха и преподавателите: Марияна Карамитева, Недялка Ангушева, Виктория Кирева, Тодорка Янудова, Карамфилка Патинова, Александър Мандажиев, Боряна Вълчева, Ивайло Костадинов, Лиляна Сейрекова, Мария Стоянова, Мария Витанова, Невсие Караахмед, Невсе Шаркова, Христинка Янева, Ана Клицич.

През 2005 година в ПМГ „Яне Сандански“ е учредена наградата „Спаса Фурнаджиева“ Тя се присъжда в областта на природните науки през целия гимназиален етап на обучение. А от 2020 година се връчва награда на името на генерал Андрей Боцев, която се дава за високи успехи в областта на информатиката и информационните технологии. Тази година носител и на двете престижни награди стана дванадесетокласникът Мартин Христов.

Госпожа Божикова връчи награда и на най- заслужилия ученик в областта на хуманитарните науки - зрелостничката Йоанна Папазова.

Продължава традицията и на института „Николай Добрев“, който през 2017 година учреди награда за изявени ученици в гимназията и за техните учители. Тазгодишните носители на наградата са преподавателите Соня Коджебашева и Тодорка Янудова, както и зрелостниците Йоанна Папазова, Денис Кираджийски и Александра Гебрелиева. Наградите връчи Тома Добрев.

Вече няколко години изявените ученици и пълните отличници на випуска са отличавани и от Първа инвестиционна банка. Управителят на банката в града – Стоянка Грозданова, връчи награди на зрелостниците: Мартин Христов, Денис Кираджийски, Катерина Кръстилова, Орхан Атип, Цветелина Шербетова, Юсеин Бялк, Александра Гебрелиева, Мартин Ципаров, Георги Мудев и Лили Катранджиева.

Денис Кираджийски, Катерина Кръстилова и Цветелина Шербетова получиха и Почетния знак на училището.

Учениците, завоювали призови места на олимпиади, национални състезания и конкурси, получиха Почетна значка. Те са: Иво Кисьов, Симона Огнянова, Димитрия Франгова, Марина Маринова, Мартин Драгинов, Станимира Василева и Мария Шербетова.

Не бяха пропуснати и изявените спортисти на училището. Госпожа Божикова награди девойките от отбора по волейбол и тези от отбора по баскетбол, както и младежите от отбора по футбол.

Много бяха и учениците, получили награди за своята целенасочена и упорита работа през цялата учебна година.

Музикални поздрави по случай патронния празник отправиха ученичките, известни със своя певчески талант, Марина Маринова и Даниела Георгиева, както и вокалната група при ПМГ.

Богатата литературно – музикална програма включваше и изпълнение на вдъхновяващи стихове, чиито автори са бивши възпитаници на гимназията.

Тържеството завърши с танц на мажоретния състав на училището.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK

//