Президентът откри учебната година в Благоевград с кмета Костадин Паскалев

снимка: infomreja.bg

Президентът Георги Първанов откри новата учебна година и посрещна първокласниците в VI СОУ "Иван Вазов" в кв. "Струмско" в Благоевград. Той приветства малките ученици и връчи почетния знак на държавния глава на директора Димитър Арабаджиев.

До Първанов се наредиха градоначалникът на областния център Костадин Паскалев, кандидат-кметът на коалиция "ЕКИП" Владимир Елезов, общинският съветник Румен Калайджиев и депутатката от БСП Корнелия Нинова. Встрани от официалната трибуна остана кандидат-кметът на БСП за Благоевград Емил Костадинов. "Този ден не бива да се политизира. Това е празник на българското училище", лаконичен бе Костадинов.

"Днес е времето, когато пред българското образование стоят национални задачи. Спомняма си, че преди години на едно друго място ме посрещната протестиращи учители от Благоевград. Тогава си дадохме дума всеки от нас да допринесе за развитието на училищната реформа", заяви държавният глава.

"Няма друга нация в света, която да има три празника, посветени на духовността. Днес е точно такъв празник, редом с 24 май и 1 ноември. Знанието е сила, по-мощна от меча и оръжието. И това е доказано многократно още в далечната ни история", увери Първанов. Той допълни, че родната образователна мрежа трябва да бъде оптимизирана, за да бъде още по-ефективна. Според държавния глава е наложително да се направи и преглед на учебното съдържание, за да се актуализира и да бъде в крак със съвременните изисквания.

Първанов коментира и започната предизборна кампания, макар все още да не е стартирала официално. "Смятам, че най-важното е да се отърсим от мандатното мислене. Ето, говорим за образованието - няма как да затвориш образованието само в три или четири години. То би могло да има своята ефективност, ако хоризонтът е от десет и повече години. От началото на този век вървим към по-добро. Но както показват последните две години нищо не е необратимо. Рискове и предизвикателства има непрекъснато, не само от гледна точка на икономическото развитие, но и откъм обществено-политически климат", увери Първанов.

Той призна, че вече е направил своя избор за свой наследник, но ще го изрази само в изборния ден. "За съжаление в предизборната кампания още няма сблъсък на идеи и на платформи. Засега обществото коментира като цяло главно личностните качества на кандидатите. Това е необходимо, защото, в крайна сметка, става дума за мажоритарен избор, но далеч не е достатъчно условие. Аз непрекъснато повтарям, че президентският дебат е политическият дебат за бъдещето на България. Ако той не се състои сега, няма кога да стане. Губим много ценно време, защото президентският дебат, ако щете, е дебат, дори за антикризисната визия за развитието на страната, дебат за приоритетите, но приоритите не на книга, а реално", заяви Георги Първанов.  

Той допълни, че винаги ще реагира остро срещу опитите да бъдат омаловажени президентските избори. "Преди пет години вървеше един тих бойкот, че президентът, видите ли, няма никакви правомощия, че не си струва да се гласува за държавен глава. Сега съм още по-убеден, че президентът е силен, не само и не толкова със своите правомощия, колкото с влиянието, което има. С това влияние той може да решава много от проблемите на страната или, поне, да катализира търсенето на решения", заяви държавният глава.

Първанов даде висока оценка за кандидат-президентската двойка на БСП Ивайло Калфин - Стефан Данаилов. "Калфин има пълната ми подкрепа. Стефан Данаилов е много убедителна кандидатура, той е човек с много ярка политическа и гражданска позиция. Има и редица други кандидатури, които оценявам позитивно", коментира Първанов. По-късно държавният глава посети Дома за възрастни хора "Св. Мина" в кв. "Струмско", който бе изграден на мястото на X училище, изцяло с европейски средства.      
 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

КОМЕНТАРИ

куклата15:27 - 20.09.2011
Това май е последен опит на директора Димитър Арабаджиев да се задържи на поста си, дали ще помогне подкрепата на другаря си от ДС (ГОЦЕ)? Ще видим!
куклата15:26 - 20.09.2011
Това май е последен опит на директора Димитър Арабаджиев да се задържи на поста си, дали ще помогне подкрепата на другаря си от ДС (ГОЦЕ)? Ще видим!
iiiiiiiii13:19 - 20.09.2011
Какво търси недоразумениета Елезов там?
lllllllllllllllllllll13:18 - 20.09.2011
Нагллото същество Паскалев няма грам достойнсво.

FACEBOOK

//