Урсула фон дeр Лайен: Преодоляхме кризата с руския шантаж с горивата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Общността е инвестирала във възобновяеми енергийни източници

Европа се справи с енергийната криза, предизвикана от руския шантаж с горивата, коментира председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен преди началото на срещата на Европейската политическа общност в испанския град Гранада. Тя подчерта, че цената на енергоресурсите е паднала драстично и проблемите са преодолени благодарение на пълните газохранилища, както и на платформата за общи покупки на природен газ, в която участват не само страните от ЕС, но и от европейската енергийна общност - Норвегия, Молдова, Украйна и Сърбия.

Големите инвестиции във възобновяемите енергийни източници са намалили зависимостта от руските енергоизточници и за първи път зелената енергия е повече от тази, произведена с газ, каза Урсула фон дер Лайен.

От началото на войната руският президент Владимир Путин многократно ни шантажира с енергоресурсите, заяви на свой ред председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в началото на заседанието на Европейската политическа общност. По думите му това е накарало общността да инвестира във възобновяеми енергийни източници, енергийна ефективност и да работи заедно, да се развиват общоевропейски проекти.

Основната тема на неформалната среща на европейските лидери в Гранада ще бъде Украйна, заяви още Фон дер Лайен. Това се случва за първи път и така искаме да покажем съпричаността си към страната, допълни още тя.

Украинският президент Володимир Зеленски се присъедини лично към срещата и посочи пред журналисти преди заседанието, че неговата основна цел е да запази единството на Европа, не само на ЕС, по темата за Украйна. Попитан дали се тревожи от опасността от преустановяване на помощта от САЩ, Зеленски каза: "Късно е да се тревожим, трябва да работим".

ЕС подготвя пакет от 50 млрд. евро в помощ на Украйна в периода 2024 - 2027 година, каза още Урсула фон дер Лайен. Тя съобщи, че президентът на САЩ Джо Байдън е уведомил общността в какво се състоят притесненията му относно помощта за Украйна и е била уверена, че помощта, която Вашингтон е обещал, ще бъде доставена навреме.

В Гранада европейските лидери ще коментират още и темата за Армения, отбеляза Урсула фон дер Лайен. Общността ще отпусне подкрепа за справяне с хуманитарната криза в региона, след като Азербайджан си върна контрола върху Нагорни Карабах. ЕС вече отпусна 5,2 млн. евро и ще обсъди удвояване на средствата, каза тя и допълни, че в Испания е и премиерът на Армения Никол Пашинян, с когото ще дискутират темата.

"Осъдихме остро военната операция на Азербайджан в Нагорни Карабах и настояваме да бъде възстановен мирният диалог", каза Урсула фон дер Лайен по повод реакцията на ЕС към Баку. /Investor.BG/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK

//