Великобритания обяви рецесията за приключила с по-силен от очакваното растеж

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Купувачите се връщат в магазините

Великобритания уверено се възстановява от рецесията, сочат публикувани в петък данни на правителството. Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е нараснал с 0,6% през първото тримесечие на 2024 г. в сравнение с последните три месеца на 2023 г,, съобщи Службата за национална статистика, цитирана от Bloomberg.

Това са най-позитивните данни от края на 2021 г. насам, като те надминават прогнозираното от икономистите разширяване с 0,4 на сто.

Купувачите се връщат в магазините, а липсата на стачки е стимулирала транспорта през първото тримесечие. Бизнес инвестициите също са били много по-силни от очакваното. Само през месец март растежът е бил 0,4%, което е доста над очакванията, следвайки възстановяването както в сферата на услугите, така и в производството.

„Най-лошото е зад гърба на британската икономика“, заяви Яел Селфин, главен икономист в KPMG Великобритания.

Паундът леко увеличи печалбите си след публикуването на доклада на националната статистика, като валутата поскъпна с по-малко от 0,1% до 1,2533 за щатски долар.

Повишаването на икономическата активност е добра новина за управляващата Консервативна партия след няколко трудни седмици. Тя претърпя тежки загуби на местните избори, включително на местните избори в Уест Мидландс, а двама от нейните депутати преминаха в опозиционната Лейбъристка партия.

Финансовият министър Джереми Хънт заяви, че данните са „доказателство, че икономиката се възстановява напълно за първи път след пандемията от Covid-19“.

Въпреки че премиерът Риши Сунак превърна стимулирането на растежа в едно от основните си обещания след встъпването си в длъжност, икономиката изпитва затруднения в условията на най-тежката от поколения насам криза с разходите за живот и високите лихвени проценти.

Производството на глава от населението нараства с 0,4% през първите три месеца на годината, с което се слага край на серия от седем последователни тримесечия без положителен растеж. Въпреки това БВП на глава от населението се оценява на 0,7% по-нисък в сравнение със същото тримесечие на предходната година.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK

//