Велина Кулина е кандидатът за кмет на община Разлог, издигнат от ПП

Снимка: В. Кулина

А какво четем в биографията на Велина?

Велина Кулина е кандидатът за кмет на община Разлог, издигнат от коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“.

Кулина е не просто разпознаваемо лице в Разлог, тя е „двигател“ на множество културни и обществени събития в общината. По образование е икономист и именно – в продължение на повече от две десетилетия, Кулина работи в сферата на финансите.

Тя има богат административен и управленски опит, заемайки ръководни постове в банкови институции и държавни такива.

Велина Кулина е съчетание от интелигентност, мъдрост, опит и професионализъм. Но най-силната ѝ страна е толерантността, човечността и диалогичността.

А какво четем в биографията на Велина?

Тя е родена на 24 юни 1975 г. в Разлог, икономист с магистратура по "Счетоводство и контрол" , с опит в организация на обществени събития, театрал, по настоящем Секретар на Народно читалище в  града. Отдадена на семейството съпруга и майка на две деца.

Повече дамата – кандидат за кмет, Велина Кулина, можете да разберете от самата нея:

Г-жо Кулина, днес ще си говорим за сцената. Тази на професията, живота и политиката. Намирам Ви в залата на читалището на родния Разлог. Какво е „на тази сцена“ – като ръководител, организатор на събития, водещ?

Вдъхновяващо! Сцената се появи в живота ми като зрял човек през 2003 г. Появи се като място за бягство от динамиката на ежедневието. Тогава работех вече като инспектор в държавна администрация по специалността, която бях завършила, а именно „Счетоводство и контрол“. Самодейният театрален състав към Читалището, в който преди 20 години се събрахме, за да възстановим, стана моето творческо и културно семейство. Именно то, поддържаше през годините жива страстта ми за изкуство и желанието ми   да работя „в ползу роду“. Оказа се, че професионалният ми път, 5 години като данъчен инспектор и след това 13 години мениджър във финансови институции, съчетан със сцената, са формирали в мен погледа на общественик и така от сферата на финансите се оказах секретар на най- голямата културна институция в общината. Като формиран общественик се възприемам и ще се обоснова с един кратък анализ на изминалите години: на терен като икономист срещах хората от бизнеса и гражданите като клиенти и професионализма ме задължаваше да се отнасям компетентно към техни потребности, задължения и права. Затова надграждах знания. След работно време ги срещах като публика на „художествените продукти“, които създаваме. Постепенно асимилирах, че срещайки всеки жител на общината, независимо от профила му, аз гледам на него като на съгражданина с лична житейска съдба, с радости, с емоционални преживявания, грижи и нужди, и за щастие аз съм могла да бъда полезна. Днес работя върху нуждата от духовност и култура, която всъщност е безценна храназа хората. И равносметката: трупайки опит като икономист и администратор, съм се научила на общуване с хората и съм заобичала да работя в полза на хората. Ето защо се чувствам „вдъхновяващо“ днес в читалищната сграда.

Г-жо Кулина, Вие сте разпознаваемо лице, известна с дейността си именно в сферата на финансите и културата. Неопетнена от „прескачане от партия в партия“, дори липса на членство в такава, така да се каже. Определяна сте като една от най-силните кандидатури на ПП „Продължаваме промяната“ за общински кметове в Пиринско. Решаването на кои проблеми на Разлог Вие сама определяте като мотиватор за да поемете по този път?

В годините не еднократно ми се е налагало да сформирам екип. Днес съм убедена, че отличен резултат се постига единствено с работещ екип, а опитът ми доказа, че работещ е екипът, когато хората в него имат необходимите компетентности, желаят да ги надграждат и са отговорни и човечни. Защо правя тази прелюдия? За да насоча към отговора на въпроса Ви. „Професионализъм“ е ключовата дума. Именно пренебрегването на важността на това качество при подбор на хора за работа, за сметка на други приоритетни взаимоотношения, е практиката, която срещам ежедневно и която ме гневи. Безусловното правото на реализация на професионалиста, натъртвам безусловно, само срещу ползата на обществото от него, е една от каузите ми. Още при първия разговор с областния екип на „Продължаваме промяната“ бързо разбрах, че имаме допирни точки именно по тази тема, както и много други, касаещи свободния дух и правата на гражданите, качеството на предоставяните услуги, авторитета ни като туристическа дестинация, образование, здравеопазване и още, и още. Намирайки съмишленици, ми се стори съвсем резонно да помисля и за личния ми принос за решаване на поне част от тези болни теми. И резултатът видно е решението ми да се кандидатирам за кмет на община Разлог. 

Имате харизма, интелект, опит, но притежавате ли хъс, с който да преборите страха и „настанените убеждения“ в Разлог?

Човешкият мозък има невероятното умение да сътворява страхове. Аз мисля, че всеки сам решава от какво да го е страх. А у мен страха се събужда, когато не съм убедена в правотата на мислите си и когато  предприемам действия, за които не съм готова. (Личните страхове, като на всяко живо човешко същество не ги коментираме.) Отгледана съм и съм възпитана от работещи и отговорни хора, градим със съпруга ми устойчиво семейство и преследваме хармонията като цел вече 26 години, възпитаваме децата си на ценностите, които ние имаме и считаме за стойностни, и ги мотивираме да са полезни както в семейството така и в обществото. Мисля, че това е достатъчно стабилна основа, на която стъпила, да съм сигурна в действията си. Защо тогава да ми липсват воля, амбиция, желание  или хъс, както Вие звучно го наричате, да съм двигател на една машина, бореща статуквото? Разбира се въпросът е риторичен и благодаря за милите думи!

Г-жо Кулина, работата Ви в банковото дело и държавната администрация са Ви дали огромен опит от това да решавате проблеми, казуси, да създавате връзки с хора и да се запознавате с техните неволи дори. По нищо тези над 20 години стаж не отстъпват от характеристиката от дейности, извършвани от един кмет. Какво видяхте в очите на хората, кои са техните проблеми и надежди, какво трябва да се промени?

Аз вече коментирах част от нещата, но ще обобщя:

Българите като цяло, за съжаление, често говорим за родината си не като за майка, а като за мащеха. Причините за това са много, но върху отстраняването на част от тях може да повлияе и местната власт.

Липсата на прозрачност в разходването на бюджетни средства, липсата на обосновка при взимане на решения, лутането при нужда от някаква административна услуга, липсата на обратна връзка от администрация към граждани, разминаването в цена на предлагана усуга и качеството на същата, в това число дори и местните данъци и такси и още много дребни на вид неща, карат хората да използват една фраза, от която ме боли: "Нищо не става в тая държава" – това не е ли реплика на "сираче"?

Промяната според мен ще се случи, когато гражданинът, свободен от страхове си каже волята, а администрацията добронамерено чуе гласа на обществото.

И не мога да не попитам – какво обучиха във Вас професиите Ви?

Развиваха качества: аналитична мисъл, комуникативност, прагматичност, екипност и организационни умения  – тях прилагам ежедневно. Моят нрав обаче е такъв, че по често се оглеждам в хорските очи, за да търся слабите си страни и сега една идея ме затруднихте. Да вмъкна, че народопсихологията ми е хоби, върху което също работя. Мисля да оставя делата ми, както до сега, да говорят за наученото през годините.

В завършек – опишете се с няколко думи – кое е отражението в огледалото, което виждате всяка сутрин?

Интересно, да видим! От една страна обичлива и грижлива дъщеря, майка, съпруга (грижливостта сама я подлагам често на съмнение, защото часовникът никога не е на моя страна). Вечният, жаден за приятелства оптимист. От друга страна гневящият се на неправдите, мързела и липсата на отговорност гражданин. И някъде по средата надявам се, се появява образът на отговорния и работещ администратор, културен деятел и обществено активен човек! Интересно огледало имам, нали? Но все пак съм жена, което опавдава честата смяна на ъгъла, от който гледам в огледалото и ме отличава от образа на типичния политик, но междувременно гарантирано ми дава предимства!

Всичко за предстоящите местни избори - подготовката за тях, кандидатите и техните послания, следете в страницата ни Инфомрежа Избори!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK

//